Varusta autosi ensiaputarvikkeilla

Jokaisen valveutuneen kuljettajan auton perusvarusteluun kuuluvat ensiapuvälineet. Tienpäällä et koskaan tiedä mitä voi sattua. Tärkein turvallisuuteen vaikuttava tekijä ja paras ensiaputarvike on aina autoilijan oma asenne. Varautumalla ja ennakoimalla ehkäistään onnettomuuksia kaikkein parhaiten. Omaan asenteeseen voi jokainen vaikuttaa ja turvallisuusasioita on hyvä palauttaa mieleen esimerkiksi sivustolla: http://turvaopas.pelastustoimi.net/lyhyt-ensiapuopas/.

Valmistautumalla ennakkoon toimit viisaasti

Suomessa ensiapulaukku autossa ei ole pakollinen, mutta monissa muissa Euroopan maissa on. Tärkeimmät hätäensiapuun tarvittavat varusteet ovat ainakin lämpöpeite, turvavyöleikkuri, desinfektointiaine ja steriilit siteet. Mukana on syytä olla myös varoituskolmio ja heijastinliivi, jotta onnettomuuspaikalla voi varoittaa muita tiellä liikkujia. Pimeään on hyvä varautua taskulampulla ja tarkistaa sen patterit riittävän usein. Kaikki ensiapuvälineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti ja niitä voi uusia ja hankkia tarpeen mukaan helposti, klikkaa tästä.

Ensiapuvälineiden oikea säilytys

Tärkeintä on pitää ensiapuvälineet helposti saatavilla ja poissa auringonpaisteesta. Turvavyöleikkurille sopiva paikka voisi olla esimerkiksi keskikonsolissa, aurinkolipassa tai sivuoven taskussa. Ensiapulaukulle sopiva paikka voi olla vaikkapa auton peräkontissa tai istuimen selkänojan taskussa. Taskulamppua on hyvä säilyttää käden ulottuvilla.

Lisätietoja turvallisuusasioita löydät mm. tältä sivustolta: http://turvaopas.pelastustoimi.net/liikenneturvallisuus/

Onnettomuustilanteissa on toimittava nopeasti ja varmasti. Ensiapuvälineiden on oltava kunnossa, apua on osattava hälyttää ja omia ensiaputaitoja on hyvä päivittää aika ajoin. Kännykän on hyvä olla tienpäällä ladattuna ja kirkkaana mielessä on pidettävä yleinen hätänumero 112.