Olet varmasti joskus maantiellä autoillessasi nähnyt pientareelle tai ojanpenkalle päätyneen, kolhiintuneen auton poliisin nauhojen ympäröimänä. Ehkä olet myös todistanut, kuinka tien ylittävä hirvi on täpärästi välttynyt törmäykseltä vastaan tulevan rekan kanssa. Mutta oletko koskaan miettinyt, osaatko toimia oikein, jos satutkin onnettomuuspaikalle ennen muita? Fiksusti ja harkitusti onnettomuustilanteessa toimimalla voit pelastaa onnettomuuteen joutuneen ihmisen hengen ja estää uusien vahinkojen sattumisen. Muutamalla perustarvikkeella ja maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle.
Ensiaputarvikkeet kuntoon
Kulkuneuvosta riippumatta mukana olisi hyvä olla ensiapupakkaus, josta löytyvät tärkeimmät tarvikkeet perusensiapuun. Sidetarpeiden ja desinfiointiaineen lisäksi autoilijan ensiapupakkauksesta pitäisi löytyä turvavyöleikkuri. Viltti tai huopa voi tulla etenkin talvella tarpeeseen uhrin pitämiseksi lämpimänä. Tarkista myös, että takakontistasi löytyy lain vaatima varoituskolmio, jolla varoitat ohiajavia vaaralliseen paikkaan pysäytetystä autosta. Jos autostasi puuttuu ensiapupakkaus tai et tiedä, onko sen sisältö ajan tasalla, vilkaise vaikkapa ensiaputarvike.fi -sivuston valikoimaa. Ensiapuohjeita kannattaa palautella mieleen vaikkapa Kodin turvaoppaasta.
Soita ensin 112
Onnettomuustilanteessa on tärkeää hälyttää heti apua paikalle. Soittamalla hätäkeskukseen varmistat, että apua on tulossa ja saat neuvoja ja ohjeita onnettomuuden uhrien auttamiseen. Tarkista ajantasaiset ohjeet hätäkeskuslaitoksen sivuilta silloin tällöin, sillä koskaan ei voi tietää, milloin niitä tarvitsee. Kun soitto hätäkeskukseen on hoidettu, kännykkä on hyvä laittaa taskuun ja keskittyä tilanteen rauhoittamiseen. Valokuvien räpsimisestä tai videon kuvaamisesta onnettomuuspaikalla on harvoin hyötyä silloin, kun tilanne on vielä päällä.